maandag 24 januari 2011

Au Heron en de familiefoto Hornman

Of wij foto’s wilden van fotograaf Au Héron ? Bij de naam Au Héron gaat bij een ieder op het archief snel een belletje rinkelen, immers het is de naam van de Tilburgse fotozaak van de befaamde Henri Berssenbrugge (1873-1959).
In zijn zaak maakte hij vooral portretten, zo ook van de familie Hornman. Op de foto is Nelis (Cornelis) Hornman (1870-1953) geportretteerd, een onderwijzer en schoolhoofd in Loon op Zand. Hij woonde in Nieuwkuijk.
De foto's zijn afkomstig van Anna Hornman (1924-2008), die in oktober 2008 in Tilburg is overleden. Au Héron had alleen ome Nelis gefotografeerd. Annie zelf zien we in 1929 als vijfjarige op bezoek bij haar oom naast het telraam in de schoolklas. De vlek toont de tand des tijds. De tijd zorgt er ook voor dat we vaak niet meer weten wie er op welke foto is afgebeeld. Bij de rubriek Weerzien in het Brabants Dagblad worden de lezers gevraagd om kennis over al die onbekende personen en gebeurtenissen te delen met het Archief.
De foto's van tante Annie waren terecht gekomen bij Johan van Opstal. Johan was zo aardig om ons de gegevens te leveren opdat u en ik nu en het nageslacht misschien over honderd jaar nog kunnen zien hoe een schoolklas er anno 1929 er uit zag.

Geen opmerkingen: