zaterdag 22 september 2012

Scouting Sint Jan Baptist, sociale vrije tijdsbesteding

In oktober 1934 kwamen op het toneel van het patronaat in de Tilburgse parochie Sint Anna zes jongens bijeen: Paul Smarius, Jan Verschuren, Jan van Casteren, Gerrit Weterings, Guus Hendriks en Serve van Dooren. Volwassenen waren er ook, de aalmoezenierkapelaan A.C. Claasen. Jan de Quay, de latere minister-president, installeerde H. de Leeuw tot hopman, Av. Gerwen en H. Haen tot vaandrig.
Misschien gaat bij u al een belletje rinkelen over wat soort bijeenkomst het ging, het is een activiteit die tot de jaren zestig zeer populair was, maar nu op minder belangstelling kan rekenen dan de voorgaande decennia.

De oprichting van de Jan Baptist groep van de Katholieke Verkenners was oktober 1934 een feit. als patroon werd gekozen voor Sint Jan, een buitenmens bij uitstek. De scoutinggroep vormde de vijfde katholieke verkennergroep in Tilburg. Het organiseren van kampen in de zomer was een van de belangrijkste activiteiten. Niemand ging in die tijd al echt op vakantie. Maar ook werd deelgenomen aan optochten zoals in 1937 voor de verloving van prinses Juliana met prins Bernard.


Scouting Sint Jan voor het belastingkantoor in 1942





Bijgaande foto toont de scoutinggroep in 1942 tijdens de bezettingsjaren. Tot 1945 zou de groep op non-actief staan. In 1945 werd J. van de Pas aalmoezenier, maar ook meisjes deden hun intrede. Jan Baptist II onder leiding van een akela. De groep zou niet lang bestaan, de welpen werden daarna weer bij de grote groep gevoegd.

Er is een speciale wiki over de geschiedenis van de scouting. Een wiki is een soort digitale encyclopedie. Onder het lemma Scouting Esjeeka (link) is meer te vinden over Sint Jan Baptist uit Tilburg.


Het archief van de scoutinggroep, die nu niet meer bestaat, was reeds in het bezit van het Regionaal Archief Tilburg. Daar is nu een mooie aanvulling op gekomen, die we mochten ontvangen van de familie Janssens uit Goirle. Oud-leider Toon de Jong had het echtpaar de documenten gegeven.
Het betreft vooral de tijd tot 1959.



Geen opmerkingen: