dinsdag 4 februari 2014

De Stad 013

De geuzennaam 013 inspireerde vorig jaar in het jaar 013 veel mensen in de stad Tilburg. Zo was er het project Geluk op 013. Studenten van ROC Tilburg School van Welzijn portretteerden bewoners met een huisnummer 13. Hierbij werd intensief samengewerkt met de Universiteit. Het resultaat waren mooie foto's en views from the inside  van de Tilburgse huiskamers en levens.

Ook Martin Heijne fotografeerde Tilburg in 2013. Als inwoner van de stad maakt hij fotoverslagen tijdens zijn wandelingen. In januari 2014 heeft hij een fotoboekje uitgebracht onder de titel De Stad 013.
De foto's starten met de Koningsdag op 30 april 2013. Heijne heeft veel belangstelling voor architectuur en stedenbouw. Geen mens is zichtbaar op de foto's. Heijne plaatst zich in de traditie van zijn befaamde voorganger fotograaf Schmidlin. Ook op diens stadsgezichten werd de mens nauwelijks of niet gefotografeerd. Het lijken desolate plakken, maar zijn tegelijkertijd direct herkenbaar, de binnenstad, de moskee, Tilburg-West, Jeruzalem. In totaal zijn er 17 foto's gepubliceerd. Opvallend is dat het groen in de stad zo mooi zichtbaar is.

De BEKA schoorsteen bij het Archief.
Foto Martin Heijne

De fotoblog van Tilburg tot Tokio van Martin Heijne is te vinden via deze link. Wij nemen dit bijzondere boekje op in de bibliotheek.

Geen opmerkingen: