donderdag 28 augustus 2014

Bergse klassenfoto uit 1924 !


Deze klassenfoto dateert uit 1924. Het is de derde klas, nu groep vijf, van de Openbare Lagere school in Geertruidenberg. In die tijd waren er in Geertruidenberg drie basisscholen, een openbare en twee bijzondere scholen. De openbare school was tot 1952 gevestigd aan de Markt 54. Wie deze onderwijzer is, is niet bekend, maar wel dat de historicus C.J. Mollenberg verbonden is geweest aan deze school.

Aan de financiering van het bijzonder onderwijs ging een ware landelijke schoolstrijd aan vooraf. In 1920 trad de Lager Onderwijswet 1920 in werking, drie jaar voor het jaar dat deze foto werd gemaakt.

Het aantal leerlingen in deze gemengde derde klas is niet groot. In de loop van de jaren bleef het leerlingenaantal gering en de school werd uiteindelijk opgeheven. Opvolger werd de Nutsschool Geertruidenberg, nu De Biekorf. Het was de historicus Bas Zijlmans, die de naam voor de school bedacht.

Mocht u ondanks de ouderdom van de foto, een persoon herkennen, alle informatie is meer dan welkom. Paula van Cleef uit Amsterdam schonk de klassenfoto aan het Archief.

Geen opmerkingen: