donderdag 9 juli 2009

Zaterdagactiviteit 11 juli - lezing over Genealogie en DNA

Wie was de eerste moeder?
Tussen een moeder en een kind bestaat een sterke band. Toch wordt in het traditionele stamboom-onderzoek vaak weinig aandacht aan de moeders besteed. Tijd om deze moederslijnen in de genealogie eens te belichten!

Op zaterdag 11 juli geeft Toon van Gestel een lezing over dit onderwerp in Regionaal Archief Tilburg. Moederslijnen kunnen onderzocht worden met archiefonderzoek, maar daarnaast kan dat onderzoek ook via DNA lopen. Uitgebreid DNA-onderzoek leidde naar een eerste vrouw in een gemeenschappelijke lijn van moeder op kind, die alle mensen van nu met elkaar verbindt.

Toon van Gestel geeft uitleg over deze eerste vrouw, ‘Zwarte Eva’, en haar nakomelingen. Hij ontrafelt daarnaast ook verschillende andere moederslijnen, die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing van raadsels in de koninklijke families van Europa.

Toon van Gestel was leraar biologie, waarvan 10 jaar aan het Tilburgse Theresialyceum. Genetica of erfelijkheidsleer was daarbij zijn specialiteit. Al geruime tijd is hij genealogisch actief. Als lid van de landelijke projectgroep Genetische Genealogie combineert hij beide activiteiten. Hij is een van de auteurs van ‘Zonen van Adam in Nederland’.

Het programma van zaterdag 11 juli ziet er als volgt uit:

10.00 – 10.30 Inloop en koffie/thee
10.30 – 11.30 Lezing van Toon van Gestel
11.30 – 12.45 Mogelijkheid tot stellen van vragen
12.45 – 16.00 Onderzoekerscentrum open voor eigen onderzoek

Bent u geïnteresseerd? Meldt u dan aan via info@regionaalarchieftilburg.nl, het aantal plaatsen is beperkt.

Geen opmerkingen: