woensdag 19 november 2014

Wat komt er niet terug op de nieuwe website? (deel 4)

Er zijn veel manieren om met ons archief in contact te komen. Dat kan nu al en dat kan straks met de vernieuwde site nog steeds. Je kunt ons mailen, bellen, met ons chatten in de avonduren, ons bezoeken op dinsdag of vrijdag, met een groep op bezoek op woensdag of donderdag, per akte een correctie sturen, reageren op foto’s uit de databank én je kunt op de huidige site het opmerkingenformulier invullen.
Die laatste mogelijkheid komt op de nieuwe website niet terug. We denken dat de vele andere mogelijkheden voldoende zijn om vragen aan ons te stellen.

Wat ook gaat verdwijnen zijn pagina’s die bijna nooit worden opgevraagd. Dat kunnen we zien in de statistieken. De oude Lanciers (de bibliotheek heeft alle exemplaren), de geschiedenis van ons gebouw (is deels al terug te vinden in de TilburgWiki), Veelgestelde vragen (een zeer onpopulaire pagina), links naar gemeenten en archieven (vrijwel allemaal terug te vinden op onze Startpagina) en de Krantenindex.

De Koninklijke Bibliotheek heeft ruim 1 miljoen dagbladen gedigitaliseerd en stelt deze via de website Delpher gratis beschikbaar. De Tilburgsche Courant en de Nieuwe Tilburgsche Courant zijn ook in deze collectie opgenomen. Deze scans zijn full-text te doorzoeken. De KB blijft kranten scannen en de website zal in de komende jaren steeds vollediger worden.
Via archiefnummer 398 is de inventaris te bekijken van de papieren kranten in onze collectie. Dat blijft bestaan, maar via de Koninklijke Bibliotheek zoekt het veel prettiger!

Alle informatie over de Tweede Wereldoorlog gaat ook verdwijnen. De lijst met Tilburgse oorlogsslachtoffers is volledig overgebracht naar de TilburgWiki. Ook de Udenhoutse slachtoffers zijn daar terug te vinden. De teksten over de Tweede Wereldoorlog zijn inmiddels verouderd en elders online is veel informatie over de Tweede Wereldoorlog terug te vinden.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

De Krantenindex is al geruime tijd niet meer beschikbaar op de website en deze index was toch wel erg handig: Hoewel erg onvolledig liep deze tot en met het jaar 1966 en bij de Koninklijke Bibliotheek zijn de Tilburgse kranten van na 1945 niet gescand. Dus ik zou er voor willen pleiten de index weer terug te zetten op de website, zolang er nog geen scans van na 1945 beschikbaar zijn.

regionaal archief tilburg zei

Hoi,
Dank je wel voor jouw reactie. De krantenindex op onze website was een link naar de index van de bibliotheek. Deze is al geruime tijd niet meer beschikbaar, zowel bij ons als bij de site van de bibliotheek zelf. Vandaar onze keuze om hier niets van mee te nemen naar de nieuwe website.
Groetjes

Anoniem zei

Eerst waren de krantenartikelen te zien via de KB. Echter nu het via Delfer gaat, is de zoekfunctie waardeloos. artikelen die je eerst wel kon zien zijn nu onbereikbaar. Wat het zeer onvriendelijk in gebruik is.
Als het Ra Tilburg de scans hebben, zou deze doorgestuurd kunnen worden.

WIJKENSIS zei

Werd het Nieuwsblad v/h Zuiden maar eens (volledig) gedigitaliseerd en ontsloten, daar kan zelfs Delpher nog een puntje aan zuigen !!

WIJKENSIS zei

Wat te denken van de Tilburgse Koerier, met zijn wekelijkse lijst van overledenen........Dat waren/zijn werkelijk de opgaven van alle overledenen binnen die periode in Tilburg e o,
omdat zij worden opgegeven door de betreffende berafenis ondernemingen.

Bron: Redactie Tilburgse Koerier.

Luud de Brouwer zei

@Wijkensis
De Koninklijke Bibliotheek gaat Het Nieuwsblad van het Zuiden vast digitaliseren en online plaatsen. Er zijn alleen copyrightkwesties waardoor de grens bij 1945 is getrokken. Anders zouden alle kranten tot op heden online staan. Dus al zou Regionaal Archief Tilburg het Nieuwsblad digitaliseren, dan nog zouden we het niet online kunnen plaatsen.

@Anoniem
De functionaliteit van Delpher kan in niet goed beoordelen. Ik kan er in ieder geval wel van alles op vinden. Maar ik kan het niet vergelijken met de oude zoekinterface.